Hoe Pakt De Organisatie Die Nieuwe Manieren Van Werken Implementeert Het Thuiswerken Zelf Aan?

Interview
June 2, 2021
Hoe Pakt De Organisatie Die Nieuwe Manieren Van Werken Implementeert Het Thuiswerken Zelf Aan?

Thuiswerken, we doen het tegenwoordig allemaal en zullen het ook gedeeltelijk blijven doen. Hoe gaat elk bedrijf hier nou mee om? Om een inzicht te geven interviewen wij bedrijven die ons een kijkje geven hoe het er bij hun nu aan toe gaat.

Interview met Anouk Steffens van YNNO, de organisatie die helpt bij het implementeren van nieuwe manieren van werken.

Hi Anouk! Hoe gaat het, hoe heb jij het afgelopen jaar ervaren?

Hi! Op het begin ging het allemaal erg soepel, je gaat mee in het thuiswerken en het was natuurlijk ook een beetje spannend allemaal. Naar verloop van tijd, zo rond de tweede golf, werd het toch wel saaier. Ik had mijn werkplek verbeterd, van werken in de woonkamer kon ik door de verhuizing naar een aparte werkkamer. Toch miste ik mijn collega’s wel steeds meer. Inmiddels ga ik nu vaker naar klanten, daar krijg ik dan ook echt energie van.

Het is 16 Maart en iedereen werkt opeens thuis. Was dit een grote verandering voor jullie of werd er al regelmatig thuisgewerkt?

Bij YNNO was thuiswerken al onderdeel van het beleid, dus dat was niet nieuw. De grote verandering zat hem binnen de structuur met klanten. Wij waren nu niet meer een volledige dag bij één klant. Opeens hadden wij meerdere gesprekken met verschillende klanten op één dag, omdat wij niet meer plaatsgebonden waren.

Hoe ging deze overgang naar thuiswerken en wat vonden de medewerkers ervan?

Wij hadden dit dus al gedeeltelijk. Onze werkplek is waar onze laptop staat, dus dit ging heel geruisloos. Nu merk je wel verschillen in opvatting over het thuiswerken tussen de collega’s. De één wilt liever weer een aantal dagen naar klanten waar de ander het thuiswerken heerlijk vind en dit zoveel mogelijk wilt doorzetten.

Wat was de grootste uitdaging in de begin periode van thuiswerken?

De structuur met de klanten, wanneer werk je voor welke klant. Dit hebben wij opgelost door openlijk met klanten te bespreken hoe we het beste onze tijd in kunnen delen. Je merkt ook aan klanten dat het vele video bellen normaal is geworden.

zet gewoon die wekker om daadwerkelijk te stoppen met werk!

Hoe stimuleren jullie de verbinding?

Vrijdag was normaal onze kantoor dag gericht op de verbinding. Dat hebben wij nu nog steeds, alleen op een andere manier thuis. Zo begint elke vrijdag ochtend met een team meeting. Deze meeting beginnen we altijd met een incheck rondje. Hier vertel je eerst hoe het met je gaat en dat mag niet overwerk gaan maar echt over jou als persoon. Wij zijn daardoor toch ook wel weer veel meer naar elkaar toe gegroeid als collega’s en weten we sneller wanneer een collega ondersteuning nodig heeft. Aan het einde van de dag hebben wij The Voice Of YNNO waar een update wordt gegeven en dit is dan ook meteen het startsein voor de vrijdagmiddag borrel en dus het weekend. Daarnaast doen de teams natuurlijk ook veel met elkaar zoals een pub quiz.

Hoe houd jij nou de balans tussen werken en privé? Welke tip zou jij hier aan de werkende Nederlander willen geven?

Ja goede vraag, ik merk dat hier veel mensen mee worstelen. De enige echte tip die ik kan geven is structuur, zet gewoon die wekker om daadwerkelijk te stoppen met werk! Maak dit tijdstip ook gewoon duidelijk aan het team en overleg dit, dan zal niemand jou meer opbellen na dat tijdstip en voel jij geen druk om alsnog in de privé tijd met werk bezig te zijn.

Wat is door deze periode structureel veranderd binnen jullie bedrijf?

Wat nu structureel is veranderd, is dat wij niet meer voor een half uur het land door hoeven te rijden. De klanten van ons zien nu ook dat een kort overleg of snel afstemmingsmoment van een half uur ook online kan en wij dus structureel de reistijd voor korte vergaderingen kunnen besparen. Dat is dan ook één van de voordelen die uit het thuiswerken is gekomen en ook nog is goed voor het milieu!

Welk ander groot voordeel heeft het “nieuwe werken” aan jullie bedrijf gebracht?

Wij hebben nu ander contact met collega’s, je gaat nu wel eens samen wandelen en hebt het ook echt over de mentale gezondheid. Het is een goede ontwikkeling dat wij ons nu allemaal bewust zijn hoe belangrijk de vitaliteit van een collega is.

Wat heeft het thuiswerken jou zelf het meeste laten inzien?

Wat ik het leuke aan mijn baan vind! Ik weet nu nog zekerder dat ik echt de energie krijg van het samen met mensen werken om hun doelen en ambities te bereiken. Ook het belang en de functie van het kantoor en hoe belangrijk het is dat je fysieke omgeving ondersteunend is aan het werk dat je doet!

Anouk, dank!

Victor Dik1.jpg

Victor Dik

Workwize | Live Smart, Work Wize

victor@goworkwize.com

Contact the Workwize team

We would love to get to know more about you!

Contact us